Hatay’ın ülkemize katılmasında Atatürk’ün katkısı nedir

Hatay’ın ülkemize katılmasında Atatürk’ün katkısı nedir
Hatay’ın ülkemize katılmasında Atatürk’ün katkısı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atatürk’ün, bir iddiaya göre Hitit, Eti ve Ata kelimelerinden, bir iddiaya göre ‘Hitay Türkeri’nden esinlenerek ‘Hatay’ adını icat etmiştir. Atatürk diplomasinin bütün yollarını kullanmış, en hasta olduğu zamanlarda bile Hatay’a ziyarette bulunarak Hatay’ın Anavatan’a katılmasını sağlamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk Hatay meselesini şahsi meselesi olarak kabul etmiş ve bunu her yerde söylemiştir. Kurtuluş Savaşından çıkan Türkiye Cumhuriyeti kalkınma hamleleri yaparken bir taraftan da Misaki Millinin içinde yer alan fakat Fransız mandasında olan Hatay'ı kurtarmak için çok çaba sarf etmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin uygulayacağı politik manevraları uygulamaya koymuştur. Hatay devletinin ileri gelenleri ile yaptıkları görüşmeler ile sorunun nasıl çözüleceği hakkında uluslararası kurumlarda uygulanacak politikaları yönetmişlerdir.

Hatay'ın Cumhurbaşkanı seçilecek olan Tayfur Sökmen Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatlarına göre hareket etmiştir. 10 Kasım 1938 tarihinde gözlerini yuman Mustafa Kemal Atatürk 23 Haziran 1939 tarihinde Hatay'ın ana vatana katılışını göremedi.

185
138
178
108
70
86
160
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.