Hinduizm’in kutsalları ve sembolleri

Hinduizm’in kutsalları ve sembolleri
Hinduizm’in kutsalları ve sembolleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hinduizm’in dinsel metinlerinin başında Sanskritçe yazılmış "Vedalar" gelmektedir. Veda, kelime olarak “ilahi bilgi” anlamındadır. Vedalar, uzun bir süre şifahi olarak nakledildikten sonra yazıya geçirilmiş metinlerdir. İnsanlık tarihinin bize kadar gelen en eski dinî metinleri olarak kabul edilirler. Tanrılar için söylenilen ilahiler, hastalıkları iyileştirme, yağmur, maddi refah ve düşmanlara boyun eğdirmeye yönelik büyülü olduğuna inanılan sözler içerir.

Hinduizmin Kutsal Metinleri

Şruti; İlham edildiğine inanılan kutsal kitaplar (Vedalar).

Smriti; Beşeri kaynaklı olduğu kabul edilen kutsal kitaplar (Mahabharata ve Ramayana)

Hinduizm’de inek, yılan, maymun, fare gibi bazı hayvanlar kutsal kabul edilir. Yine Ganj Nehri ve Meru Dağı kutsal olarak kabul edilmektedir. İnekler; yer, gök ve hava âleminin anası olarak görülür. İnekler, caddelerde, alışveriş ve iş yerleri gibi bazı mekânlarda serbestçe dolaşır. Trafik ineklerin hareket durumuna göre düzenlenir. Hinduizm'de ayrıca ineklerin kesilmesi ve yenilmesi kesinlikle yasaktır.

Hindistan'da ziyaret edilen birçok kutsal yer vardır. Tanrı Şiva'nın evi olarak görülen Beranes bunlardan en meşhurudur. Burayı ziyaret etmek bütün Hinduların temel arzusudur.

1
62
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.