Hz. Muhammed’e vahiy getiren meleğin ismi

Hz. Muhammed’e vahiy getiren meleğin ismi
Hz. Muhammed’e (s.a.v.) vahiy getiren meleğin ismi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İslâm dininde Cebrâil Hz. Peygamber'e ilâhî emirleri bildiren vahiy meleğidir ve dört büyük melekten biridir. Arapça'da vahiy meleği değişik kelimelerle ifade edilmekle birlikte en meşhurları Cebrâîl, Cebreîl, Cebrîl, Cibrîn ve Cibrîl'dir. Müslüman dilcilerin çoğu, muhtemelen hadis mecmualarındaki bazı rivayetlere (Müsned, V, 15-16; Buhârî, "Tefsîr", 2/6, 16/1) dayanarak Cebrâil'in, "Allah'ın kulu" anlamına gelen İbrânîce asıllı bir kelime olduğunu kabul ederken bazıları da "Allah'ın gücü" demek olan Arapça ceberûtullah tamlamasından geldiğini ileri sürmüşlerdir. Cebrâil'in "kuvvet" mânasına gelen cebr ile alâkası dikkate alınarak bu anlamı da kapsadığı düşünülebilir.

Cebrail (a.s.) büyük meleklerden biri olup Allah’ın kullarına yönelik emir ve yasaklarını bildiren, haberler getiren güçlü ve güvenilir bir elçidir. O’nun en önemli görevi ilahi vahiyleri peygamberlere getirmektir. “Kur’an, âlemlerin rabbi olan Allah tarafından indirilmiş bir kelamdır. (Ey peygamber!) Halkı uyarasın diye onu senin kalbine Rûhulemin (Cebrâil) açık seçik bir Arapça ile indirmiştir” (Şuara, 26/192-195) mealindeki ayet-i kerime Kur’an’ın Cibril aracılığıyla indirildiğini beyan etmektedir.

Bu özelliğinden dolayı kendisine “Vahiy Meleği” de denilmiştir. Cebrâil’e, meleklerin en üstünü, en büyüğü ve Allah’a en yakın olduğu için “Meleklerin Efendisi” de denilmiştir. Onun çok güçlü bir tabiatta yaratıldığı, Allah katında çok itibarlı, şerefli ve güvenilir bir elçi olduğu, ayrıca diğer meleklerin de kendisine itaat ettiği şu ayette açıkça bildirilmektedir: “Kur’an, şüphesiz arşın sahibi Allah nezdinde itibarlı, çok değerli ve güçlü olan, oradaki meleklerin kendisine itaat edip, güven duyduğu bir elçinin getirdiği ilahi sözdür.” (Tekvir, 81/19-21).

Soru: Hz. Muhammed (s.a.v.)e vahiy getiren meleğin adı nedir?

A- Cebrail (a.s.)
B- İsrafil (a.s.)
C- Azrail (a.s.)
D- Mikail (a.s.)
Doğru Cevap : Cebrail (a.s.)

131
0
102
0
0
0
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.