Hz. Peygamber’in hayatının gençlik dönemi

Hz. Peygamber’in hayatının gençlik dönemi
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) hayatının gençlik dönemine dair neler biliyorsunuz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kur’an-ı Kerim’de gençlerle ilgili ayetlere örnekler verdik. Bu konuda ise Peygamber Efendimizin (s.a.v.) gençlik yıllarındaki erdemli davranışlarına örnekler vereceğiz. Allah Resûlü’nün (s.a.v.) güzel davranışlarıyla kendi yaşamlarımız arasında bir bağ kurmaya çalışacağız.

Mekkeliler, doğruluğundan asla şüphe etmedikleri bu asil ve tertemiz gence emîn dediler. Onu Muhammedü’l-Emîn yani “güvenilir Muhammed” diye çağırdılar çünkü o asla yalan söylemezdi ve asla emanete ihanet etmezdi. Çalışmayı çok sever, başıboş dolaşmayı sevmezdi. Kötü alışkanlıklardan ve cahiliyenin çirkin âdetlerinden uzak durmuştu. Rabbimiz, elçisini, gençlik döneminde de gösterdiği üstün ahlakıyla, tüm insanlığa özellikle de gençlere “en güzel örnek” olarak nitelemiştir.

Allah Resûlü’nün (s.a.v.) en dikkat çeken yönlerinden biri çalışmayı çok sevmesi, boş durmaktan ise hiç hoşlanmamasıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), çocukluk döneminde çobanlık yapmıştı. Gençlik döneminde amcaları ile birlikte ticareti öğrenmiş, gençlik yılları aktif bir ticari hayatın içerisinde geçmişti. Ticaret amacıyla yaptığı yolculuklar sayesinde farklı şehirleri, farklı kültürleri ve insanları görme imkânı elde etmişti. Kendi kazancını elde etmenin mutluluğunu yaşayarak kimseye yük olmamıştı.

Mekkeliler, Peygamber Efendimize (s.a.v.) “el-Emin” diyorlardı. O, doğruluk ve dürüstlüğü ile tanınmıştı. Emanetlerini hiçbir endişe taşımadan ona emanet ediyorlardı. Mekkeliler, onun bir kez olsun yalan söylediğine, hile yaptığına ve emanete ihanet ettiğine şahit olmamışlardı. Resûlüllah’ın (s.a.v.) peygamberliğinden önce toplumda sağladığı güven, tebliğ ettiği İslam’ın kabulünü kolaylaştırmıştır. Bizler de çevremizde güven duyulan bir insan olursak söylediklerimiz insanlar tarafından ciddiye alınacak ve inandırıcı olacaktır.

Hz. Peygamber (s.a.v.), arkadaş seçiminde çok dikkatliydi. Peygamberliğinden önce de sonra da iyi ve güvenilir kimselerle dostluk kurmuştu. Kötü alışkanlıklardan ve davranışlardan uzak, tertemiz bir gençlik dönemi yaşamıştı. Hz. Peygamber (s.a.v.) gençlik yıllarında; çalışmayı seven, iyi huylu, güzel ahlaklı, haksızlıklar karşısında duyarlı ve toplumda güven duyulan bir insan olarak tanınmıştı

18
5
1
0
0
0
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum