İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye’ye etkileri nelerdir

İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye’ye etkileri nelerdir
İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye’ye etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye II. Dünya Savaşı’na fiilen katılmamasına rağmen, savaşın getirdiği ağır ekonomik şartları tümüyle yaşadı. Savaş ihtimaline karşılık ülke gelirinin önemli bir kısmı savunma alanına ayrıldı. Hedeflenen ekonomik planlar ve sanayi yatırım programları ertelenmek zorunda kaldı. Seferberlik dolayısıyla tarım ve sanayi sektöründe iş gücünün azalması üretimin büyük ölçüde gerilemesine sebep oldu. 1929 Ekonomik Buhranı sonucunda büyük ölçüde daralmış olan ithalat, daha savaşın ilk yıllarında yarı yarıya düştü. Müttefik ülkelerin Türkiye’nin Almanya ile olan ticari faaliyetlerini durdurma yönündeki telkinleri ekonomik gelişme sürecini de durdurdu.

  • Türkiye, savaşa fiilen girmemesine karşın; savaş şartlarından olumsuz yönde etkilenmiştir.
  • Devlet gelirlerinin önemli bir bölümü savunma ala­nına ayrılmış, önemli sanayi yatırımları ertelenmiş­tir.
  • Türkiye’de savaş yıllarında önemli ekonomik sıkıntılar olmasına karşın, eğitim yatırımlarına devam edilmiş köylülerin kendi yörelerinde pratik bilgileri de öğren­melerini amaçlayan Köy Enstitüleri kurulmuştur. Bu okullar 17 Nisan 1940 tarihli bir yasa ile açılmıştır.
  • Halkın mal stoklamasına gitmesi, fiyat artışlarına neden olmuştur.
  • İkinci Dünya Savaşı sürecindeki gelişmeler sonu­cu, 1940-1945 yılları arası nüfus artışı azalmıştır.
  • İkinci Beş Yıllık Sanayi Planı, İkinci Dünya Savaşı’nın etkileri nedeniyle uygulama imkanı bu­lamamıştır.
  • Türkiye’nin savaşın son döneminde, Almanya’ya savaş ilan etmesi Birleşmiş Milletlerin kurucu üyeleri arasında yer almasına neden olmuştur.
  • Türkiye’nin demokratik yönetimleri savunan ülke­lerle yakınlaşması sonucu ve savaştaki sıkıntılar­dan CHP yönetiminin sorumlu tutulması nedeniyle Türkiye’de tek partili yönetim sona ermiş, çok par­tili yaşam başlamıştır.
  • Halkın İkinci Dünya Savaşı’ndaki gelişmeleri öğ­renme isteği, radyo yayınlarının yaygınlaşmasını sağlamıştır.
  • İkinci Dünya Savaşı’nın etkileri Türk edebiyatına da yansımıştır.

1
73
1
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.