İslam dinini yeni kabul eden bir kişi niçin Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehâdeti söyler

İslam dinini yeni kabul eden bir kişi niçin Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehâdeti söyler
İslam dinini yeni kabul eden bir kişi niçin Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehâdeti söyler bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kelime-i Tevhit Huzur bulmak için söylenen bir kelamdır.
Kelime-i Şahadet Müslüman olunca ve ölünce söylenen sözdür.

Müslüman olmak için söylenen söz nedir, diye sorulduğunda “Kelime-i Şehadet” cevabını verir. Dinimiz İslam’ın 5 şartı vardır. Bu şartlardan birincisi Kelime-i Şehadet getirmektir. Müslüman olmak için Kelime-i Şehadet’i söylemek en önemli şarttır. Bu yüzden bizim de Kelime-i Şehadet’i bilmiyorsak öğrenmemiz gerekir. “O yüzden biz de ‘Eşhedü en lâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlüh’ demeliyiz.”

İslam’da inanılması gereken şeylerin her birine açık ve geniş bir şekilde ayrıntılı olarak inanmaya “Tafsili İman” (Ayrıntılı İman) denir. Bu imanın da üç derecesi vardır: Birinci derecesi, icmali imana göre daha geniş olan Yüce Allah’a (c.c.), Hz. Peygamber’e (s.a.v.) ve ahiret gününe kesin olarak inanmaktır. İkinci derecesi, Ȃmentü’de ifade edilen esaslardır. Yani Yüce Allah’a (c.c.), meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, kaza ve kadere, ahiret gününe iman etmektir. Bu derecede olan mümin işin bilincindedir. Neye, niçin inandığını hem kendisine hem de başkalarına açıklayabilen kişidir.

Üçüncü derece ise Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bildirdiği itikadi, ahlaki, ameli bütün dinî hükümlerin hepsini Allah (c.c.) ve elçisinin kastettiği şekilde tek tek ve ayrıntılarıyla onaylayıp inanmaktır. İmanda bu derecedeki kişi namaz, oruç, zekât ve diğer farzları, helal ve haram davranışları öğrenip bütün bu emir ve yasakları gönülden tasdik eder. Emredilen ve yasaklanan dinî hükümleri istekle yerine getirir, bunları bir yük olarak görmez. Helal ve haram konusunda dikkatli davranır. Kendisi için istemediği şeyleri başkası için de istemez. İnsanı küçültücü tutum ve davranışlardan uzak durur. Bu şekilde iman etmek, imanın en üst derecesi olarak kabul edilir.

38
6
2
1
3
1
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.