Justinianus Kanunları ve Cengiz Yasası’ndaki aile ve ceza hukukuna ilişkin kuralların farklılıkları

Justinianus Kanunları ve Cengiz Yasası’ndaki aile ve ceza hukukuna ilişkin kuralların farklılıkları
Justinianus Kanunları ve Cengiz Yasası’ndaki aile ve ceza hukukuna ilişkin kuralların farklılıkları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Aile: Justinianus yasalarında cezalar daha çok maddi şekilde cezalandırılırken Cengiz bu konuda katıdır çoğu zaman dayak ve de ölümle sonuçlanan cezalar vermiştir.

Aile; Justinianus Kanunlarında aile konusunda bir kesinlik yoktur. Ailelerin dağılmaması için kurallar koyulmamıştır. Koyulan kurallar genellikle maddi açıdan caydırıcılığı sağlar. Moğol Devletinde ise aile toplumun bir kurumu olarak görülür ve dağılmaması için yapılabilecek her şey yapılır.

Ceza Hukuku: Justinianus yasalarında cezalar daha çok maddi şekilde cezalandırılırken Cengiz bu konuda katıdır çoğu zaman dayak ve de ölümle sonuçlanan cezalar vermiştir.

Ceza; Justinianus Kanunlarında yapılan hatalar, maddi açılardan cezalandırılır. Cengiz Han ise bir hatanın tekrar yapılmaması için gerçekten caydırıcı cezalar olması gerektiğine inanan bir liderdir. Usulsüzlüklerin cevabı çoğunlukla idam veya dayak olur.

  • Cengiz Yasaları hatanın tekrar yapılmaması için caydırıcı, sert cezalar verilmişir.
  • Cengiz Yasalarında genellikle ölüm cezası verilmektdir.
  • Justinianus Kanunları’nda suç ve ceza sisteminde suçluyu arındırma, iyileştirme ve korkutma amacı vardır.
  • Justinianus Kanunları’nda hapis cezası uygulaması yoktu, bunun yerine suçluların manastırlara kapatılıyordu.
  • Justinianus Kanunları’nda babaya söz hakkı verilirken, Cengiz Yasasında çocuğun durumu anneye göre belirlenmiştir.
  • Justinianus Kanunları’nda çocuğa değer verilmemiş, gerekirse öldürülebilir denmiş, Cengiz Yasasında ise ev en küçük çocuğa kalır diyerek çocuklar korunmuştur.
  • Justinianus’un hazırladığı kanunlarda toplumun en küçük birimi olan aile kurumu ve evlilik konusu dinî bir temele
    oturtulmuştur.

3
3
3
108
10
2
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.