Kabir ve berzah nedir

Kabir ve berzah nedir
Kabir ve berzah nedir ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Berzah kavramı sözlükte; iki şey arasındaki engel, iki denizin birbirine kavuşmasına engel olan kara parçası, kanal, geçit, boğaz anlamlarına gelir. İslami bir terim olarak ise berzah, ölümle başlayıp tekrar dirilme zamanına kadar sürecek olan ara döneme denir. Berzah, ölümle başlar ve kıyametin kopmasından sonra gerçekleşecek olan yeniden dirilişe kadar devam eder. Bu döneme kültürümüzde kabir hayatı, kabir âlemi de denir.

Kültürümüzde, ölen insan usulüne uygun olarak yıkanıp kefenlendikten sonra mezarlığa defnedilir. Kabir, ahiret duraklarının ilkidir. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), bu durumu bir hadisinde şöyle ifade etmiştir: ‟Kabir, ahirete giden yoldaki konaklama yerlerinin ilkidir. Kişi ondan sağ salim kurtulursa sonrası daha kolay olur. Eğer kurtulamazsa sonrası daha çetin geçer.” (İbn-i Mâce, es- Sünen, Zühd, 32.)

Ölen insan ilk olarak kabirde hesaba çekilecektir. Münker ve Nekir melekleri ölen kişiyi kabirde sorgulayacaklardır. Buradaki sorguya göre ölen insan ya berzah âleminde rahat edecek ya da sıkıntı çekecektir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ‟Kabir ya cennet bahçelerinden bir bahçe ya da cehennem çukurlarından bir çukurdur.”(Tirmizî, Sıfâtü’l-Kıyâme, 26.) buyurarak bu hususa dikkat çekmiştir.

İnsan, dünyadaki yaşayışına göre kabir hayatında ya rahat edecek ya da sıkıntı çekecektir. İman eden, ibadetlerini yerine getiren ve iyi bir insan olarak yaşayanlar için kabir cennet bahçelerinden bir bahçe olacaktır. İnkârcılar ve günahkârlar ise kabirde hak ettikleri şekilde azap göreceklerdir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu konuda son derece duyarlı olmuş, dualarında sık sık kabir azabından Allah’a (c.c.) sığınmıştır. Örneğin bir duasında Rabb’ine (c.c.) şöyle yakarmıştır: ‟Allah’ım! Kabir azabından, cehennem azabından, hayatın ve ölümün fitnesinden... sana sığınırım.”

91
3
12
7
3
2
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.