Kader, kaza, rızık, ecel ve ömür kavramlarını anlamı

Kader, kaza, rızık, ecel ve ömür kavramlarını anlamı
Kader, kaza, rızık, ecel ve ömür kavramlarının anlamlarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kader: Allah’ın olacak şeylerin zamanını, yerini, özelliklerini ve nasıl olacaklarını önceden bilmesi ve takdir etmesidir. Allah’ın (c.c.) sonsuz ilmi ve kudretiyle başlangıçtan sona kadar evrende olacak olan her şeyi programlaması, varlıkları istediği şekil ve biçimde yaratması ve insanların özgür iradelerine göre yapacakları her şeyi Allah’ın (c.c.) önceden bilmesi, takdir etmesi, bir plana göre düzenlemesidir.

Kaza: Allah’ın önceden takdir ettiği şeyleri, zamanı geldiğinde yaratmasına, yani kaderin gerçekleşmesine denir. Allah’ın (c.c.), kulları için belirlemiş olduğu şeylerin zamanı ve yeri gelince tek tek ortaya çıkması, uygulanıp gerçekleşmesidir.

Rızık: Allah’ın herkese nasip ettiği, hayatının devamını sağlayan nimetlere verilen addır. İnsan ve diğer canlıların beslenip yaşayabilmeleri için yedikleri ve içtikleri her şey. Allah’ın (c.c.) bütün canlılara kendi katından verdiği yenilen,
içilen, giyilen ve maddi manevi yararlanılan mallar, çocuklar, eşler, ilim ve iman gibi şeylerin hepsi.

Ecel: Allah’ın tüm canlılar için belirlemiş olduğu yaşam süresinin sona ermesine denir. Allah tarafından her canlı için önceden takdir edilen hayat süresi ve bu sürenin sonu olan ölüm vakti anlamında kelâm terimi.

Ömür: Yüce Allah’ın tüm canlılar için belirlemiş olduğu yaşam süresine verilen addır.

8
8
9
8
8
8
8
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.