Karesioğulları Beyliği'nin Osmanlı Devleti'ne katılmasının en önemli sonucu nedir

Karesioğulları Beyliği'nin Osmanlı Devleti'ne katılmasının en önemli sonucu nedir
Sizce Karesioğulları Beyliği'nin Osmanlı Devleti'ne katılmasının en önemli sonucu nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Karesioğulları Beyliği Osmanlı Devleti'ne 1345 yılında katılmıştır. 1360 yılında varlığına kesin olarak son verilmiştir.

Nedeni: Orhan Bey'in Anadolu'da Türk siyasal birliğini sağlamak istemesi

Karesioğulları Beyliği'nin alınmasının sonuçları: Anadolu'da Türk siyasi birliğini sağlama konusunda ilk adım atılmıştır. Osmanlı Devleti Karesioğulları Beyliği'nin donanmasına sahip olmuş ve böylece denizcilikte güçlenmiştir. Bu durum Rumeli'ye geçişi de kolaylaştırmıştır.

Karesioğulları Beyliği (1304 - 1360) hakkında bilgi edinelim:

  • Karesi Bey, Çanakkale, Balıkesir ve Bergama'yı içine alan bölgede Karesioğulları Beyliği'ni kurmuştur.
  • Karesioğulları Beyliği'nin büyük bölümü Orhan Bey zamanında Osmanlılara katıldı. I. Murat ise Çanakkale ve çevresini de alarak bu beyliğe tamamen son vermiştir.
  • Karesioğulları Beyliği Ankara Savaşı'ndan sonra yeniden kurulmamıştır.

Karesioğulları Beyliği, kurulduğu koordinatın özel konumunun sağladığı ekonomik-ticari ve stratejik avantajları büyümesine yardımcı olan en etkili faktörler arasındadır.

Karesioğulları denize yakın bir konumda yer aldığı için tersaneler inşa edilmiş gemi yapımı için önemli adımlar atılmıştır.

Karesioğulları, Osmanlı Devletinin donanmasının ana çekirdeğini oluşturur.

Osmanlı Devletinin himayesine aldığı ilk Anadolu beyliği olma özelliğine sahiptir. (Osmanlı Devleti Anadolu siyasi birliğini sağlamak için önemli bir adım atmıştır.)

Rumeli'ye yakın olduğu için Balkanların fethini kolaylaştırmıştır.

183
65
95
10
33
22
60
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.