Karlofça Antlaşması ile değişen Osmanlı Devleti sınırları (1699) verilen harita ve Karlofça Antlaşması’nın maddelerini

Karlofça Antlaşması ile değişen Osmanlı Devleti sınırları (1699) verilen harita ve Karlofça Antlaşması’nın maddelerini
Karlofça Antlaşması ile değişen Osmanlı Devleti sınırları (1699) verilen harita ve Karlofça Antlaşması’nın maddelerini Osmanlı Devleti, Avusturya, Venedik, Lehistan ve Rusya açısından değerlendiriniz.

Soru : Karlofça Antlaşması ile değişen Osmanlı Devleti sınırları (1699) Yukarıda verilen harita ve Karlofça Antlaşması’nın maddelerini Osmanlı Devleti, Avusturya, Venedik, Lehistan ve Rusya açısından değerlendiriniz.

Osmanlı Devleti: Karlofça Antlaşması, Osmanlı Devleti için toprak kayıplarına neden oldu. Osmanlılar, Karlofça Antlaşması ile Belgrad, Podolya, Ukrayna'nın büyük bir kısmı gibi önemli toprakları kaybettiler.

Avusturya: Avusturya, Karlofça Antlaşması ile Osmanlılar'dan toprak kazançları elde etti. Belgrad ve Podolya gibi stratejik bölgeleri kontrol altına aldı.

Venedik: Venedik, Karlofça Antlaşması ile Karadağ'ın kıyı bölgelerini elde etti.

Lehistan: Lehistan, Karlofça Antlaşması ile bazı toprak kazançları elde etti.

Rusya: Rusya, Karlofça Antlaşması ile Azak Kalesi ve çevresini ele geçirerek Karadeniz'e erişim sağladı. Bu, Rusya'nın deniz ticaretini geliştirmesi açısından önemliydi. Ayrıca Ukrayna'da daha fazla toprak kazandılar.

Karlofça Antlaşması, Osmanlı Devleti için olumsuz sonuçlar doğururken, Avusturya, Venedik, Lehistan ve Rusya gibi diğer Avrupa devletleri için toprak kazançlarına neden oldu. Bu antlaşma, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerilemeye başladığının bir göstergesi olarak kabul edilirken, diğer devletler için genişleme fırsatı sunmuştur.

4
1
4
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.