Kâzım Karabekir hakkında bir araştırma yaparak onun Millî Mücadele sürecindeki hizmetleri

Kâzım Karabekir hakkında bir araştırma yaparak onun Millî Mücadele sürecindeki hizmetleri
Kâzım Karabekir hakkında bir araştırma yaparak onun Millî Mücadele sürecindeki hizmetlerini anlatan bir metin örneğini yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Örnek;
Kazım Karabekir 23 Temmuz 1882 tarihinde İstanbul’da doğdu. Kuleli Askeri İdadisi’nde öğrenim gördü. 1902’de Harbiye Mektebi’ni bitirdi. 1905’te de Erkan-ı Harbiye’den yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. Bu dönemde İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kurulmasında büyük rol oynadı. Karabekir, Milli Mücadele hareketi boyunca, Edirne Milletvekili ve Doğu Cephesi Komutanı olarak görev yaptı. 1920’de Ermenilerce işgal edilen doğu illerini geri aldıktan sonra 31 Ekim 1920’de korgeneralliğe yükseltilen Karabekir, 2 Aralık 1920’de Ermenilerle Gümrü Anlaşması’nı imzaladı.

2. Örnek;
Alçıtepe Kahramanı adıyla anılır. Türk kurtuluş savaşını başlatan komutanlar arasındadır. Kırmızı-yeşil şeritli İstiklal Madalyasını Doğu cephesinde gösterdiği başarı sayesinde almıştır. 1918 yılında Erzurum, Sarıkamış, Kars, Erzincan bölgelerini Ermeni ve Ruslardan geri almıştır. Mondros Ateşkes Antlaşmasında genelkurmay başkanlığının önerisini kabul etmeyerek Milli Mücadeleye katılmıştır. Doğu cephesi komutanlığı yapmıştır. Burada Ermeni ordusunu bozguna uğratmıştır. 1923 te milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisine girmiştir.1946 yılında TBMM başkanlığına seçilmiştir. Ocak 1948 yılında hayatını kaybetmiştir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.