Kumarın maddi ve manevi zararları

Kumarın maddi ve manevi zararları
Kumarın maddi ve manevi zararları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kumar bağımlılık yapan bir oyundur. Maddi olarak oynanan ve şans faktörünün uygulandığı bir şeydir. Dinimizde şans oyunları yasaklanmıştır. Kumar oynamak kazandığında bağımlılık yaptığından sonunda kaybedildiğinden artık kendisini kurtaramamakta ve tüm her şeyini ona vermektedir. Maddi olarak hiçbir zaman bir gelir elde edilemiyor. Manevi olarak ailenin rızkını vermesi ve ailenin düzeninin bozulmasıdır.

Kumar; “Şans ve becerinin birlikte veya tek başına söz konusu olduğu bir olay yahut yarışmanın ya da belirsiz bir olayın sonucu üzerine bahse tutuşma ve bu yolla kazanç elde etme” şeklidir. İslâm dininin temel yasaklarından biri de kumar yasağıdır.

Nitekim Allah Teâlâ Maide Suresinde şöyle buyurur: “Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?”[Maide 90,91]

Kumar, meşru olmayan bir kazanç yoludur. Kazancın helal olması, meşru yollardan elde edilmesine bağlıdır. Peygamber Efendimiz’e (sav“Hangi kazanç en temiz ve helal yoldan elde edilmiştir?” diye sorulduğunda Efendimiz (sav): “Kişinin el emeği ile ve kimseyi aldatmaksızın yaptığı meşru ticaret yoluyla elde ettiği kazançtır.” cevabını vermiştir.

Unutmayalım ki hem kendimizi hem aile fertlerimizi helal gıda ile beslemekle sorumluyuz. Boğazımızdan geçen haram lokma bizi hayır ve bereketten uzaklaştırır. Bakınız! Bir gün Peygamber Efendimiz (sav) sahabelerine şu ayet-i kerimeyi okuyarak helal rızkın önemini anlattı:“Ey Peygamberler! Helâl olan şeylerden yiyin ve sâlih amellerde bulunun. Çünkü ben sizin yaptıklarınızı hakkıyla bilirim.”[ Müminûn, 23/51.]  Ardından da Bakara Suresi’nden bir ayetle devam etti: “Ey îmân edenler! Size verdiğimiz rızıkların helâl olanlarından yiyin.”[Bakara, 2/172.]

17
9
264
9
23
20
40
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.