Kur’an ve hadislere göre Cinlerin özellikleri

Kur’an ve hadislere göre Cinlerin özellikleri
Kur’an ve hadislere göre Cinlerin özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Öncelikle cinlerin de bir alem olduğunu, insanlar gibi onlarında Allah’a kulluk için geldiğini bilmek ve bu bilinçte olmak gerekmektedir. Yani en önemli hatırlatma ise; Toplanıp ruh çağıran bazı insanlar ruhların geldiğini iddia ederler. Yüce Allah (c.c.), Kur’an’da insanın ruhla ilgili pek az bilgiye sahip olduğunu haber vermektedir

Cinler bilinçli ve irade sahibi varlıklardır. (En’âm suresi, 130. ayet.)
Onların yaratılış amacı da tıpkı insanlar gibi Allah’a (c.c.) kulluk etmektir. (Zâriyât suresi, 56. ayet.)
Cinlerin de inananları ve inkâr edenleri vardır. (Cin suresi, 14. ayet; En’âm suresi, 130. ayet.)
Ateşten yaratılmışlardır. (Hicr suresi, 27. ayet; Rahmân suresi, 15. ayet.)
Geleceği ve gaybı bilemezler. (Sebe suresi, 14. ayet.)
Hz. Peygamberden Kur’an dinleyerek ona iman edenleri vardır. (Cin suresi, 1-2. ayetler.)

  • Ateşten yaratılmışlardır.
  • Duyu organlarıyla algılanamayan ruhanî varlıklardır.
  • Çeşitli şekillere girebilirler (insan yılan kedi köpek inek gibi) hatta insanların içlerine ve çeşitli hayvanlara sızabilirler. Işınsal varlıklar olduğundan çok hızlı hareket edebilirler. Ağır ve zor işleri kolayca yapabilirler.
  • Cinler de insanlar gibi ilahi emirlere itaat etmekle mükelleftirler. “Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat 56)
  • Peygamberimizin risaleti cinleri de kapsamaktadır. Bunun için Rasülullah (s.a.v.) İslâmı cinlere de anlatmıştır.
  • Cinlerin bazıları müslüman olsa da ekserisi kâfirdir. Mümin olanları cennete kâfir olanları da cehenneme girecektir.
  • Cinler gaybı yani geleceği ve gelecekte olacakları bilemezler. Ancak uzun süre yaşadıkları için insanların bilemedikleri bazı geçmiş olayları ve saklı bilgileri bilme imkânları vardır. Bu durum onların insanlardan daha üstün olduklarını ifade etmez. Sebe’ Sûresinin 14. Ayetinde “Süleyman’ın ölümüne hükmettiğimiz zaman onun ölümünü onlara ancak değneğini yemekte olan bir kurt gösterdi. Süleyman’ın cesedi yıkılınca cinler anladılar ki eğer Gaybı bilmiş olsalardı aşağılayıcı azap içinde kalmamış olacaklardı.” Buyurulur.
  • Cinlerin ömrü insanlara göre çok uzundur.
  • Cinler bazı durumlarda insanlara zarar verseler de -bazen çok basit varlıklar da insana zarar verebilmektedir- inanan kimsenin bunlardan korkmaması ve bunların şerlerinden Allah’a sığınması gerekir. Zira Peygamberimizden sonra bunların Müslümanlar üzerinde etkileri kalmamıştır. İnsanın bunlardan çok üstün olduğuna gönülden inanması lazımdır. Ayrıca bunların tuzağına düşmemek veya onların şerrinden kurtulmak için Hz. Peygamber Ayet-el- Kürsi ile Nas ve Felak surelerinin okunmasını tavsiye etmektedir.

Cin ve şeytan konusunda bazı batıl inançlar söz konusudur. Dinde olmadığı halde bilgisizlik sebebiyle dinden zannedilen bu inanç ve uygulamaların başlıcaları ruh çağırma, falcılık, sihir ve büyüdür. Toplanıp ruh çağıran bazı insanlar ruhların geldiğini iddia ederler. Yüce Allah (c.c.), Kur’an’da insanın ruhla ilgili pek az bilgiye sahip olduğunu haber vermektedir.18 İslam inancına göre ölen bir insanın ruhunun tekrar dünyaya dönmesi veya dünyadaki insanlarla iletişim kurması mümkün değildir.19 Ruhun dünyaya geri gelmesi mümkün olmadığına göre ruh çağırmak da boş ve batıl bir iştir. Bu yüzden bu yolla elde edildiği iddia edilen bilgilere inanmamak gerekir.

254
23
50
33
30
39
47
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.