Kur’an’a göre örnek insan hangi özelliklere sahip olmalıdır

Kur’an’a göre örnek insan hangi özelliklere sahip olmalıdır
Kur’an’a göre örnek insan hangi özelliklere sahip olmalıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kur’an’da insanın özelliklerine yer verilmektedir. “İyi insan” ve “kötü insan” özelliklerine bazı ayetlerde rastlayabiliyoruz. Burada aslında şunu söylemek gerekir; “Kur’an’a göre iyi insan iman eden insanlardır, kötü insanlar ise iman etmeyen insanlardır.”

“(Onlar) gayba iman ederler, namazı kılarlar, kendilerine verdiklerimizden hayra harcarlar, Sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler ve âhirete de onlar kesin olarak inanırlar.” (Bakara 3-4)

“Yine onlar (o müminler) ki, emanetlerine ve ahidlerine riayet ederler” (Mü’minun-8)

“Yine o iyi kullar, harcama yaptıkları zaman ne saçıp savururlar ne de cimrilik ederler; harcamaları bu ikisi arasında mâkul bir dengeye göre olur.” (Furkan – 67)

“Yine onlar ki, bir kötülük yaptıklarında, ya da kendilerine zulmettiklerinde Allah´ı hatırlayıp günahlarından dolayı hemen tevbe-istiğfar ederler. Zaten günahları Allah´tan başka kim bağışlayabilir ki! Bir de onlar, işledikleri kötülüklerde, bile bile ısrar etmezler.” (Âli İmran -136)

Kuran’da insanın iyi özelliklerini öne çıkartan ayetlerden diğerleri de şunlardır;

“Onlar, yalana şahitlik etmeyen, faydasız boş bir şeyle karşılaştıkları zaman, vakar ve hoşgörü ile geçip gidenlerdir.” (Furkan -72)

“Mümin erkeklerle mümin kadınlar da birbirlerinin velileridir. Onlar iyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler, Allah ve Resûlüne itaat ederler. İşte onlara Allah rahmet edecektir. Şüphesiz Allah azîzdir, hikmet sahibidir.” (Tevbe – 71)

Kısaca ayetlere değinecek olursa iyi insanın özellikleri Kuran’da şu şekilde özetlenmiştir;

  1. Allah’a iman ederler.
  2. Meleklere iman ederler,
  3. Ahiret gününe yani öldükten sonra hesap vereceklerine iman ederler,
  4. Sahip oldukları malları Allah (c.c) yolunda harcarlar,
  5. Doğru sözlüdürler, verdikleri sözü tutarlar ve emanete hıyanet etmezler,
  6. Namazlarını dosdoğru kılarlar,
  7. Zekatlarını verirler,
  8. Haya ve iffet sahibidirler,
  9. Yalancı şahitlik etmezler, hoşgörülüdürler, faydasız işlerden yüz çevirirler,
  10. İyiliği emrederler, kötülükten alıkoyarlar,
  11. Gıybet, dedikodu, iftira atmak, haksız yere adam öldürmek gibi kötü işlerden uzak dururlar.
  12. Peygamberlere iman ederler.

Yüce Allah Kur’an’ı Kerim’de Mü’minlerin özelliklerini farklı bazı ayetlerde de vurgulamaktadır. Müslüman olan insan yani “iyi insan” Kuran’ın emirlerini yerine getiren ve mümin özelliklerini üzerinde barındırmaya çalışan insandır. Yukarıda maddeler halinde saydıklarımızın hiçbiri insana ağır gelecek kurallar değildir. Fakat insanın nefis sahibi olması, kolay işleri bile zor göstermeye çalışır. Ama harekete geçildiğinde iyi bir insan olmanın hiç de zor olmadığı görülecektir

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.