Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında rol oynayan asker veya sivil kişilerle ilgili araştırma yapınız

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında rol oynayan asker veya sivil kişilerle ilgili araştırma yapınız
Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında rol oynayan asker veya sivil kişilerle ilgili araştırma yapınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kurtuluş Savaşının kazanılmasında rol oynayan asker veya sivil kişilerle ilgili bir araştırma yapalım. Seçtiğimiz kişi Hasan Tahsin olsun. Hasan Tahsin'in hayatı hakkında bilgi vermeye çalışalım:

Gerçek adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin, 1888 Selanik doğumludur. Yunan işgalinde ilk kurşunu Kordonboyu'nda sıkan Hasan Tahsin, Milli Mücadelenin önemli isimlerindendir.

Yazar ve gazeteci kimliği bulunan Hasan Tahsin, Türk direnişini başlatması ile bilinir. Kendisi milli bir sembol olmuştur.

İzmir, Yunanlılar tarafından işgal edilmek istendiğinde; vatandaşlar ve gazeteciler kendi aralarında halka seslenme gereksinimi duydular. Bu sayede halk Milli Mücadeleye karşı bilinçlenecekti. Bu seslenişi yapanlardan biri de Hasan Tahsin idi. Kendisi, Hukuk-u Beşer gazetesinin baş yazarıydı.

Yörük Ali Efe, (doğum. 1895-Kavaklı, Sultanhisar, Aydın, ö. 23 Eylül 1951-Bursa), Kurtuluş Savaşı sırasında 16 Haziran 1919’da Malgaç Baskını ile düşmana ilk darbeyi vurmak suretiyle Aydın yöresinde düşman kuvvetlerinin ilerlemesini durdurmuş olan Türk kahramanı. Sütçü İmam (1884-1922)

Maraşlı olup asıl adı Ali, lakabı Hacı imam’dır. Uzunoluk Mescidinde imamlık yaparken aynı zamanda süt de sattığından “Sütçü imam” olarak da bilinmekteydi. İşgalci Fransız kuvvetleri içindeki Ermeni askerlerin Müslüman kadınlara sarkıntılık etmesi üzerine çıkan olaylarda, bir Fransız askerini öldürüp şehrin dışına çıkarak Maraş’ta bağımsızlık mücadelesini başlattı.

Demirci Mehmet Efe (1883, [Nazilli]’nin Pirlibey Köyü – ?) , Babasının mesleği: neden dolayı demirci lakabını aldı.

Askerlik görevini İzmir 5. depo alayında demirci olarak yaparken Ermeni bir Yüzbaşıdan yediği dayak üzerine firar etti. Köyüne dönen demirci, burada rahat durmayınca Çakırcalı Mehmet Efe tarafından Ödemiş’in Fata köyüne imam olarak gönderildi. Çakırcalının ölümünden sonra Yanık Ali Efe çetesine katılan Demirci cesareti gözüpekliği sayesinde çete içinde önemli bir konum aldı ve kısa zamanda Aydın ve Ödemiş havalisinde zorlu ve amansız bir efe oldu. İzmir’in işgalinden sonra 11 Temmuz’da resmen Kuvveyi Milliye’ye katıldı.

38
35
182
35
32
35
57
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.