Laikliğin ne zaman ve nasıl ortaya çıktı

Laikliğin ne zaman ve nasıl ortaya çıktı
Laikliğin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Laikliğin tarihi esas olarak 1789 Fransız devrimine dayanır. o tarihe kadar Avrupa’da çok kanlı din savaşlarının yaşandığını görüyoruz. kilisenin özgür düşünceye, bilime, insan haklarına karşı sergilediği katı ve acımasız tavır, Avrupa’da reform hareketlerini tetiklemiş ve kilise-devlet, kilise-halk çatışmasını başlatmıştır. bu çatışmanın en son koptuğu nokta 1789 Fransız ihtilalidir.

Fransız ihtilali sadece özgürlük isteyen yoksul bir halkın gerçekleştirdiği sıradan bir isyan ve kalkışma hareketi değildir. bu, aynı zamanda her şeye engel olan, herşeyi tekeline almaya çalışan, insanı, bireyi yok sayan baskıcı-ilkel-zorba-dini kendi emellerine alet eden ruhban sınıfına da isyandır. bu isyanla insan hakları ve demokrasi, en sonunda hukuk kaideleri Kilise’nin yerini almıştır. ruhban sınıfının yerini ise düşünen-üreten-dini iç dünyasında yaşayan ama kendi emellerine alet etmeyen bireylere bırakmıştır. Laikliğin ortaya çıkışı böyle sancılı bir süreçle olmuştur. bugün Avrupa’yı ve ABD’yi elit ve etkin güç yapan temel değerlerden biri laikliktir. Laiklik, hem inançların hem toplumun hem bireylerin hem bilimsel gelişmenin ve ilerlemenin olmazsa olmazıdır.

3
93
1
2
0
2
41
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.