Mecelle yerine niçin yeni bir medeni kanun kabul edilmiştir

Mecelle yerine niçin yeni bir medeni kanun kabul edilmiştir
Mecelle yerine niçin yeni bir medeni kanun kabul edilmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde “Mecelle” adı verilen bir medeni kanun hazırlanmıştı. Fakat bu kanun laik bir yapıda değildi. Zaman içinde çeşitli değişiklikler yapılmasına rağmen toplumun ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmıştı. Cumhuriyetin ilanıyla demokratik bir devletin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeni bir medeni kanun yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştı.

Mecelle Osmanlı Devletinde kanunların erkeğin üstünlüğüne dayanan aile hayatında mirasta, şahitlikte ve buna benzer birçok konuda kadınlara göre erkeklerin hakkı çok daha fazlaydı. Dini kurallara göre uygulanan bir medeni kanun bulunmaktaydı.

Laik hukuk anlayışı olan Türkiye Cumhuriyetinde Mecelle ye göre medeni kanun oluşturulamazdı. Bu amaçla Avrupa ülkelerindeki medeni kanunlar incelenerek İsviçre medeni kanunu temel alınarak, Türk medeni kanunu olarak kabul edilmiş ve resmiyet kazanmıştır.

5
5
37
4
4
4
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.