Medineli Müslümanlarla Mekkeli müşrikler arasında Mekke’nin fethinden iki yıl önce yapılan anlaşma

Medineli Müslümanlarla Mekkeli müşrikler arasında Mekke’nin fethinden iki yıl önce yapılan anlaşma
Medineli Müslümanlarla Mekkeli müşrikler arasında Mekke’ninfethinden iki yıl önce yapılan anlaşmanın ismi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hudeybiye Antlaşması ya da Hudeybiye Barışı, 628 Mart'ında Medineli Müslümanlarla Mekkeli Müşrikler arasında yapılan barış antlaşması.
Müslümanlar Mekke'den ayrılalı tam altı yıl geçmişti. İslam hızla yayılırken Mekke'liler korku ve çaresizlik içindeydiler. Hendek savaşındaki başarısızlıklarıda bu korku ve çaresizliği derinleştirmişti. Tam da bu sırada Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) ve arkadaşları umre için Mekke'ye doğru yola çıktılar. Mekke'liler Müslümanların savaş için geldiklerini zannedip korkuya kapıldılar, anlaşma teklif ettiler.Ve böylece 628 yılında hudeybiye barış antlaşması imzalanmıştır. Hudeybiye ismini imzayı attıkları yakın köyün isminden almıştır.Bu antlaşma ile Mekkeliler Müslümanları hukuken tanımışlardır.

Hudeybiye Antlaşması Maddeleri :
1- Müslümanlar Kabe’yi ertesi yıl ziyaret edebilecekler ve üç günden fazla kalmayacaklar
2- Mekkeli reşit olmayan bir kimse İslamiyet’i kabul edip, Hz.Muhammed’in yanına sığınırsa, velisinin isteği üzerine geri verilecek, fakat bir Müslüman Mekke’ye sığınırsa geri verilmeyecek (Bu madde daha sonra kaldırılmıştır. Çünkü Medine’ye alınmayan  Müslümanlar Mekke’ye dönmediler ve Mekke ile Medine arasında kalıp Mekke kervanlarını vurmaya başladılar.)
3- Taraflardan her ikisi de istedikleri kabilelerle anlaşma yapabilecekler, fakat askeri yardım yapmayacaklar
4- İki taraf birbirleriyle on yıl savaşmayacaklardı.
Önemi :
•     Mekkeliler, Müslümanların siyasî varlığını ilk kez resmen kabul ettiler.
•     Barış ortamının oluşması İslamiyet’e geçişi hızlandırdı.
•     Mekke’nin fethi kolaylaştı.

Kaynak:Eğitim Sistem

4
1
0
0
0
5
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.