Mustafa Kemal, hangi nedenlerle meclise ait yetkilerin kendisine verilmesini istemiştir

Mustafa Kemal, hangi nedenlerle meclise ait yetkilerin kendisine verilmesini istemiştir
Mustafa Kemal, hangi nedenlerle meclise ait yetkilerin kendisine verilmesini istemiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mustafa Kemal, kendisini destekleyen milletvekillerine teşekkür ettikten sonra meclis başkanlığına bir önerge verdi. Bu önergede TBMM’nin yetkilerini (yasama, yürütme) fiili olarak kullanma şartıyla başkomutanlığı kabul edeceğini bildirdi. Çünkü ancak bu şekilde kendi işine başkaları karışamayacak kendisi bütün sorumluluğu kendi planı dahilinde alabilecekti.

Savaşta durumların olumsuz ilerlemekteydi. Bunun en önemli sebebi meclisin kararları almasının olması gerekenden uzun sürmesiydi. Son gelişmeler ve bu kararların iletimi de oldukça zordu. Bu durumda verilebilecek en mantıklı karar bir komutana meclisin yetkilerini vermekti. Bu kişi deneyimli birisi olmalıydı. Aynı zamanda bu kişi bilgili birisi olmalıydı. Bunun yanında bu kişi savaş stratejisi konusunda da bilgili ve deneyimli olmalıydı. Aynı zamanda bu kişi ile meclisin aralarında bir sorun olmamasının yanı sıra bu kişinin liderlik vasfı da olmalıydı. Ve son olarak bu kişi halkın güvendiği başa geçmesi durumunda yadırganmayacak birisi olmalıydı. Bütün bu kriterleri Mustafa Kemal sağlıyordu. Bu yüzden o sırada yapılabilecek en iyi seçim yetkilerin bir süreliğine Mustafa Kemal’e verilmesiydi.

2
10
3
0
2
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.