Mustafa Kemal’e verilen Atatürk soyadının nereden geliyor

Mustafa Kemal’e verilen Atatürk soyadının nereden geliyor
Mustafa Kemal’e verilen Atatürk soyadının nereden geldiği konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atatürk soyadı Mustafa Kemal’e 17 Aralık 1934 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarafından verilmiştir. Mustafa Kemal’e Atatürk soyadının verilmesi kararının altında İsmet İnönü’nün imzası vardır. İnönü soyadı da İsmet İnönü’ye Atatürk tarafından verilmiştir. Mustafa Kemal’e verilen ilk soyadının Öz olduğu şeklinde bir yanlış bilgi bulunmaktadır.

Fakat bu hata Mustafa Kemal’e Atatürk soyadını veren kanun maddesindeki bir ifadenin yanlış anlaşılması üzerine gelişmiş bir durumdur. Mehmet Şakir Ülkütaşır’ın bir anı kitabında Atatürk soyadının nasıl oluştuğu bahsedilmiştir. Atatürk’e soyadı önerisiyle Çankaya Köşkü’ne gelen heyet “Türkata” ve “Türkatası” soyadlarını Mustafa Kemal’e sunmuştur. Fakat dilbilimci Naim Nazım Onat “Türkata” ve “Türkatası” soyadlarının kulağa hoş duyulmadığını ve fonetik olarak telafuzunun rahatsız olduğunu belirtip “Atatürk” soyadını önermiştir.

251
153
204
15
39
34
201
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.