Mustafa Kemal’in İttihat ve Terrakki Cemiyetinden ayrılmasının temel sebebi nedir

Mustafa Kemal’in İttihat ve Terrakki Cemiyetinden ayrılmasının temel sebebi nedir
Mustafa Kemal’in İttihat ve Terrakki Cemiyetinden ayrılmasının temel sebebi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İttihat ve Terakki cemiyeti kurulduktan bir dönem sonra Mustafa Kemal Atatürk, bu partiden ayrılmıştır. Asıl kurulma amaçlarını değiştiren cemiyetler, askeri ve siyasi işleri de birbirine karıştırmaya başlamışlardır bu durumda cemiyetleri olumsuz açıdan oldukça etkilemiştir.

Cemiyetlerin ve özellikle ittihat ve terakki cemiyetinin kuruluş amacından sapması ise ileri görüşlü asker ve devlet adamı olan Mustafa Kemal Atatürk’e ters gelmeye başlamıştır. Bu nedenlerden dolayı da Mustafa Kemal Atatürk, ittihat ve terakki cemiyeti başta olmak üzere tüm cemiyetlerden bağını kopararak sadece askerliğe yönelmiştir.

Cemiyetler bir anda ikiye parçalandıktan sonra tüm işleri de birbirine karıştırmışlardır. Mustafa Kemal ise bu gelişmeler ve karışıklıklar üzerine “asker siyasete girmesin, ya askerliğini yapsın ya da siyaset yapsın” demiştir.

Mustafa Kemal’in ittihat ve terakki partisinden ayrılmasının ikinci bir nedeni ise; bu cemiyetin 2. meşrutiyetten sonra yenileşme hareketlerinin yeterli olduğunu düşünmesi üzerine daha da ileriye gitmemesidir. Ancak Mustafa Kemal Atatürk için yenileşme hareketleri oldukça önemliydi. O, yenileşme sayesinde ancak ve ancak çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşılabileceğine inanıyordu.

113
26
191
11
6
8
235
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.