Osmanlı Devleti’nin düzenli bir ordu kurmasında hangi faktörler etkili olmuştur

Osmanlı Devleti’nin düzenli bir ordu kurmasında hangi faktörler etkili olmuştur
Osmanlı Devleti’nin düzenli bir ordu kurmasında hangi faktörler etkili olmuştur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti, Anadolu’ya doğu toprakları üzerinden girdikten sonra beylikler döneminde batı topraklarda yerleşik hale gelmiştir. Osmanlı Devleti, yönünü Bizans’a döndüğü için sürekli olarak savaş halinde olup mücadele ederek varlığını korumak istemiştir.

Beylik döneminde gerçekleşen bu olaylar devamında devlet olma vetiresinde de düzenli ordu ve donanmaların kurulmasını elzem kılmıştır. Osmanlı Devleti’nin düzenli ordu kurmasını etkileyen faktörler, tarihi devamlılık, coğrafi şartlar, İstanbul fethinin hedefte olması, İslam’ı temsil etme davası, düşmanlarla olan mücadele ve toprakları koruma zorunluluğu olarak bilinmektedir. Düzenli ordunun varlığı toprak güvenliği kadar devletin ve milletin de güvenliğini sağlamıştır.

Osmanlı Devleti'nde ilk düzenli ordu Orhan Bey zamanında yapıldı. Düzenli ordu kurulmadan önce ordu - millet anlayışına göre hareket ediyorlardı. Yani herkes orduda yer alabiliyordu, herhangi bir kısıtlama bulunmuyordu. Düzenli ordu sistemine geçme sebeplerini sıralarsak,

  • Fetihlerin artması
  • İstanbul'un hedef olması
  • Coğrafi sebepler
  • (Devletin) devamlılığı
  • İslam'ı yaymak

Düzenli ordunun olması, devletin devamlılığını ve gücünü arttırmıştır. Toprak / millet güvenliğini sağlar.

106
168
15
6
6
7
9
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.