Otuz Yıl Savaşları’nın diplomasi tarihindeki yeri ve önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz

Otuz Yıl Savaşları’nın diplomasi tarihindeki yeri ve önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz
Otuz Yıl Savaşları’nın diplomasi tarihindeki yeri ve önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Otuz Yıl Savaşları’yla birlikte, Avrupa’da Katolik Fransa’nın Protestanları desteklemesi örneğinde görüldüğü gibi, devletlerin çıkarları dinsel bağlılıkların önüne geçmeye başladı. Başka bir deyişle Westphalia Antlaşması’yla Avrupa’da kendi yasalarına göre davranan, kendi ekonomik ve siyasal çıkarlarını izleyen, istediği tarafta yer alan, ittifaklar kuran ve bozan modern bağımsız devletler dönemi başladı. Bu yönüyle söz konusu antlaşma, modern diplomasinin ve uluslararası ilişkilerin de başlangıcı olarak kabul edildi.

Otuz Yıl Savaşları, dinsel belirli problemler doğrultusunda Habsburglar ve Borbonlar arasında gerçekleşen savaşlar bütününe verilen isimdir. Savaşın ana sebebi olarak Protestan-Katolik mezhep ayrılığı ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra siyasi belirli durumlar da savaşların uzamasına neden olmuştur.

Tarihte gelmiş geçmiş en uzun din nedenli savaş olarak bilinmektedir. Yapılan birçok müzakere doğrultusunda mutabakata varılan anlaşmalar Vestfalya Barışı olarak ifade edilmiştir. Barış 1648'de tesis edilebilmiştir. Bu kapsamda Alman İmparatorluğu birçok prensliğe bölünmüş ve dahi imparatorun yetkileri büyük ölçüde kısıtlanmıştır. Savaş sonrasında Avrupa'da kıtlık ve salgın hastalıklar boy göstermiştir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.