Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ilk eşi kimdir ve çocuklarının ismi nedir

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ilk eşi kimdir ve çocuklarının ismi nedir
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ilk eşi kimdir ve çocuklarının ismi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hz. Muhammed’in (s.a.v) Hz. Hatîce (r.a.) ile izdivâcından Kasım, Zeynep, Rukıyye, Ümmü Gülsüm, Fatıma ve Abdullah dün­yâya geldi.

İlk oğlunun ismi Kasım olduğu için Peygamber Efendimize “Ebu’l-Kâsım” künyesi verildi. Kasım iki yaşındayken vefât etti. Resûlullâh’ın diğer oğlu Abdullah’a, İslâm döneminde dünyâya geldiği için Tayyib ve Tâhir de denirdi. (İbn-i Sa’d, I, 133) O da vefât edince Kureyş müşriklerinden Âs bin Vâil, Peygamber Efendimiz hakkında:

Bırakınız onu! O ebterdir, nesli devâm etmeyecek bir adamdır. Ölünce adı anılmaz olur. Siz de artık ondan kurtulur ve rahata kavuşursunuz.” dedi.

Hz. Kasım (r.a.) Kimdir

Peygamber Efendimizin, Hz. Hatice validemiz ile izdivacından doğan ilk çocuğu Hz. Kasım idi. Bundan dolayı kendisine “Ebül-Kasım” (Kasımın babası) denmiştir. Efendimiz, Ebûl-Kasım adıyla çağırılmasından hoşlanırdı. Sahabiler de kendisini bu isimle çağırırlardı. Kasım iki sene yaşadı. Mekke’de vefat etti. Peygamberimizin çocukları içinde ilk vefat eden Kasım oldu.

Hz. Zeynep (r.a.) Kimdir

Peygamber Efendimizin dört kızı vardı. En büyükleri Hz. Kasım’dan sonra doğan Hz. Zeynep idi. Annesi Hz. Hatice’dir. Hz. Zeynep doğduğu zaman, Peygamberimiz otuz yaşındaydı. Mekke’de doğmuş olan Hz. Zeynep, hicretin sekizinci senesinde Medine’de vefat etti. Vefatında otuz yaşında bulunuyordu.

Hz. Rukiyye (r.a.) Kimdir

Hz. Rukıyye (r.a.) Peygamberimizin ikinci kızıydı. Annesi Hz. Hatice’dir. Doğduğu zaman Efendimiz, otuz üç yaşında bulunuyordu.

İslam döneminde Hz. Osman ile evlendi. Habeşistan’a göç eden ilk kafileye eşi Hz. Osman ile birlikte katıldı. Hz. Osman, Habeşistan’dan Mekke’ye dönmüş, oradan da Medine’ye hicret etmişti. Hz. Rukıyye, Bedir Savaşı günlerinde hastalanmış, bu yüzden Hz. Osman, Bedir muharebesinde bulunamamış, hattâ zevcesi başında kaldığı için mazeretliler arasına konulmuştu.

Bedir zaferini Harise oğlu Zeyd, Medineye ulaştırdığı gün Hz. Rukıyye vefat etmişti. Peygamberimiz de, Bedir Savaşı yüzünden, kızı Rukıyye’nin cenazesinde bulunamamıştı.

Hz. Ümmü Gülsüm (r.a.) Kimdir

Ümmü Gülsüm (r.a.) İslâmiyet gelmeden önce doğdu. Annesi Hz.Hatice’dir. Bedir Savaşı’nın ardından ablası Rukıyye’nin (r.a.) vefatından bir yıl sonra, hicretin üçüncü yılında Hz. Osman ile evlendi.

Hz. Osman’la evlenen Ümmü Gülsüm (r.a.) onunla altı yıl beraber yaşadı. Hicretin dokuzuncu senesi vefat etti. Cenaze namazı Resûl-i Ekrem tarafından kılındı. Hz. Ali, Fadl ve Üsâme tarafından defnedildi.

Hz. Osman’a Resûl-i Ekrem’in iki kızı: Rukayye ve Ümmü Gülsüm (r.a.) ile evlendiği için “İki nur sahibi” anlamına gelen “Zinnûreyn” denmiştir.

Hz. Fatıma (r.a.) Kimdir

Hz. Fatıma (r.a.) Peygamber Efendimiz’in en küçük ve fakat en sevgili kızıydı. İlâhî vahiy ilk geldiği zaman, Mekke’de doğdu. Hicretin ikinci senesi Medine’de Hz. Ali ile evlendi. Evlendikleri zaman Hz. Fâtıma 15, Hazreti Ali 24 yaşındaydı. Peygamberimiz, kızı Fâtıma için, yatak çarşafı, iki değirmen, bir su tulumu hazırlamış, Hz. Fâtıma, değirmenlerle su tulumunu, bütün ömrü boyunca kullanmıştı.

Peygamberimiz, Hz. Ali ve Fâtıma’nın iyi geçinmesini ister, aralarında ihtilâf çıkarsa, onları barıştırırdı.

Hz. Fâtıma, hicretin on birinci senesi, babasından altı ay sonra vefat etti. Peygamber Efendimiz’in irtihalinde kızı yirmi beş yaşındaydı. Peygamber Efendimiz’in soyunu yaşatan Hz. Fâtıma oldu. Fâtıma’nın (r.a.) Hasan, Hüseyin, Muhsin, Ümmü Gülsüm, Zeynep isimlerinde beş çocuğu oldu. Bunlardan Muhsin, küçükken vefat etmişti.

Hz. Abdullah (r.a.) Kimdir

Peygamberimizin, Hz. Hatice validemizden olan diğer oğlu Abdullah (r.a.) Mekke’de doğdu. Üç ay yaşadı. İslâm döneminde dünyâya geldiği için kendisine “Tayyip ve Tâhir” de denirdi. (İbn-i Sa’d, I, 133)

27
39
11
44
43
42
101
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.