Rıdvan Biati hakkında bilgi toplayınız

Rıdvan Biati hakkında bilgi toplayınız
Rıdvan Biati hakkında bilgi toplayınız, Rıdvan Biatı nedir, nasıl olmuştur, Rıdvan Biatı ne zaman, nerede yapılmıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hicri 6 (miladi 628) yılında sahabenin Hudeybiye denilen yerde Hz. Peygamberimize (s.a.v.) yaptıkları biattır. Biat, şu şekilde olmuştur; Peygamber Efendimiz ve Müslümanların Kâbe’yi ziyaret etmesini istemeyen müşrikler birkaç elçi gönderdi. Fakat hiçbirinde de antlaşma ve sulh için kesin bir netîce elde edilemediğinden, bu defâ Peygamber Efendimiz, Hazret-i Osmân’ı Mekke’ye, Müşriklerle görüşüp meseleyi halletmesi için gönderdi. Müşriklere, niyetlerinin umre yapıp dönmek olduğunu anlattı. Müşrik­ler buna rağmen yine de izin vermediler. Müşrikler, Hazret-i Osmân’ı göz hapsinde tuttu ve geri gitmesine izin vermedi. Daha sonra Hz. Osman’ın öldürüldüğü haberi ortalıkta duyuldu. Bunun üzerine Müslümanlar Müşriklerle savaşacaklarına dair Efendimize biat ettiler.

Rıdvan biatı nedir, nasıl olmuştur

Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) ve sahabelerin Mekke'yi ziyaret etmelerine engel olan müşrikler sürekli bu hususta engel çıkarmışlardır. Defalarca görüşmeler olmuşsa da sulh ve anlaşma sağlanamamıştır. Bunun üzerine Hz. Muhammed (s.a.v.) Hz. Osman'ı (r.a.) bir kez daha tavaf isteklerini iletmek üzere Kureyşlilere göndermiştir.

Ancak müşrikler sadece Hz. Osman'ın (r.a.) tavafına müsaade edeceklerini söylemişlerdir. Hz. Osman (r.a.) Peygambere olan sadakatini bildirerek asla onun arkasında olmaksızın tek başına tavaf etmeyeceğini söylemiştir. Fakat geri dönüşü gecikince Hz. Osman'ın öldürüldüğü dedikodusu yayılmıştır.

Hz. Muhammed (s.a.v.) bunun üzerine düşmanla savaşmaktan başka çare olmadığını görmüş ve yanında bulunan sahabelerden bu hususta berat talep etmiştir. Allah yolunda canlarını feda edip etmeyeceklerini sorduğunda da kendisine cevaben kadın erkek tüm müminler:"Allah Resulü'nün gönlünde ne varsa, onun üzerine beyat ediyorum." demişlerdir.

Rıdvan biatı ne zaman, nerede yapılmıştır

İslam tarihine "Rıdvan biatı" olarak geçen bu hadise Hudeybiye Antlaşmasından önce yapılmıştır. Hz. Muhammed (s.a.v.) ve müminler Mekke şehrinin yakınlarında iken ve bir ağacın altında yapılmış olan bu biata Rıdvan biatı adı verilmiştir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.