Salim duyu organları nedir

Salim duyu organları nedir
Salim duyu organları nedir, ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İslam dinine göre bilgi edinme yollarından biri de herhangi bir etkenle kendisine ait özelliğini kaybetmemiş bulunan işitme, görme, koku alma, tatma ve dokunma duyularıdır. Aklın yanında duyu organları da insana verilen nimetlerdendir. Sağlıklı işleyen beş duyu insanın dışarıya açılan pencereleri gibidir. Duyular hem aklın değerlendireceği konularda hem de haberin insana iletilmesi bakımından bilgiyi elde etme vasıtalarıdır.

Salim kavramının anlamı; berk, sağlam, sağlıklı veya sıhhatli gibi çeşitli manalara gelmektedir.

Duyu kavramının anlamı ise; insanların ve hayvanların, evrendeki dış nesnelerin uyaranlarını görme, işitme, koklama, dokunma ve tat alma organları aracılığıyla algılama kabiliyeti ve bu organların yapmış oldukları faaliyettir.

Bir insanda beş duyu organı bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;

  1. Burun,
  2. Gözler,
  3. Kulaklar,
  4. Dil,
  5. Deri,

olmak üzere toplam beş adettir. İnsanlar bu beş duyu organı sayesinde dış dünyanın uyarılarını görebilir, işitebilir, koklayabilir ve dokunabilir.

Kur’an-ı Kerim’de görmek, işitmek, tatmak gibi duyularla ilgili birçok ifade vardır. “Allah, sizi analarınızın karnından, siz hiçbir şey bilmez durumda iken çıkardı. Şükredesiniz diye size kulaklar, gözler ve kalpler verdi.”(Nahl suresi, 78. ayet.) ayetinde insanın bilmediklerini duyularıyla öğrenebileceğine işaret edilir. Yine başka bir ayette “Biz insanı katışık bir nutfeden yaratmışızdır; onu deneriz; bu yüzden, onun işitmesini ve görmesini sağlamışızdır.”(İnsân Suresi, 2. ayet.) buyrularak duyulara dikkat çekilir.

477
438
320
94
63
133
181
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.