Size bir şeyi yasakladığım zaman ondan kaçının, bir şey emrettiğim zaman gücünüzün yettiği ölçüde onu yerine getirin

Size bir şeyi yasakladığım zaman ondan kaçının, bir şey emrettiğim zaman gücünüzün yettiği ölçüde onu yerine getirin
Size bir şeyi yasakladığım zaman ondan kaçının, bir şey emrettiğim zaman gücünüzünyettiği ölçüde onu yerine getirin (Buhârî, İ'tisâm, 2.) Peygamberimizin (s.a.v.) hadisinden çıkardığımız ilke ve değerleri arkadaşlarımızla paylaşalım.

Allah Rasûlü –sallallahu aleyhi ve sellem-, herhangi bir şeyden sakındırdığında istisnasız o şeyden kaçınmamız gerektiğini, bir şeyi de emrettiğinde onu da güç yetirebildiğimiz ölçüde yerine getirmemize dair bizlere yol göstermiştir. Sonra da geçmiş bazı ümmetlerden olmayalım diye bizleri uyarmıştır. Onlar nebilerine çok soru sorar, bununla birlikte onlara muhalefet ederlerdi. Allah -Azze ve Celle- de değişik şekillerde onları mahv ve helak etmiştir. Bizler de onlara benzemeyelim ki onların helak olduğu gibi helak olmayalım.

Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir

  • Ortaya problemler çıkaracak, şüphelerin doğmasına, münakaşalarla ihtilafların artmasına sebep olacak sorular sormak haramdır.
  • Birtakım ciddî boyuttaki münakaşa ve ihtilaflar, fertlerin ve toplumların yıkılışına sebep olur.
  • Dinin kesin olarak yasakladığı şeylerden mutlaka uzak durmak, uyulması gereken farzlardandır.
  • Dinî yasaklarda müsamaha ve gevşeklik câiz değildir.
  • Dinî emirler, güç yettiği nisbette yerine getirilir.
  • Peygamber’in sünneti üzerinde münakaşaya dalmak doğru değildir.

35
32
34
34
34
34
34
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.