Sorumluluk sahibi bir genç Esma binti Ebi Bekir (r.a.)

Sorumluluk sahibi bir genç Esma binti Ebi Bekir (r.a.)
Sorumluluk sahibi bir genç Esma binti Ebi Bekir (r.a.) hakkında kısa bilgileri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sorumluluk ne demektir, kişinin yerine getirmesi gereken yükümlülükleri olarak tanımlanabilir. Allah (c.c.), insanı sorumluluk sahibi bir varlık olarak yaratmıştır. İnsan, öncelikle Allah’a (c.c.) karşı kulluk sorumluluğuyla yükümlüdür. İnsanın Allah’a (c.c.) karşı sorumluluğu, kendisine ve çevresine karşı sorumluklarını da içerir.

Sorumluluk sahibi genç bir sahabi olan Hz. Esma’yı (r.a.) tanıyalım:

Hz. Esma (r.a.), Peygamberimizin sadık dostu Hazreti Ebû Bekir’in (r.a.) kızı, müminlerin annesi Hz. Aişe’nin (r.a.) kız kardeşidir. Aynı zamanda Abdullah ve Urve gibi iki büyük âlim ve şehidin annesi, dünyadayken cennetle müjdelenen Zübeyir bin Avvam’ın da eşidir. O, İslam’ın ilk dönemlerinde Müslüman olmuş, son nefesine kadar da İslam’a hizmet etmiştir. (Gazel, 2014: parag.1.)

Hz. Esma (r.a.), kendisinden başka babası, dedesi, oğlu (Abdullah) ve kocası sahabi olan nadir şahsiyetlerdendir. Resûl-i Ekrem’e (s.a.v.) çok yakın olan bir aileye mensup bulunduğu için kültürlü ve itibarlı bir ortamda yetişen Esma (r.a.), İslâmiyet’i en iyi anlayan ve yorumlayanların hemen ilk sıralarında yer almaktadır. (Yardım, 1995: parag. 9.)

Hz. Muhammed’in (s.a.v.), insanları İslam’a davet ettiği dönemde, Mekkeli erkeklerden, çağrısına ilk kulak veren Hz. Ebû Bekir’dir (r.a.). Onunla birlikte ailesi de İslam’ı kabul etmiş, sonrasında Peygamberimizin (s.a.v.) en büyük yardımcısı ve destekcisi olmuştur. En küçüğünden en büyüğüne kadar Hz. Ebû Bekir ailesinin, Peygamberimize (s.a.v.) inancı ve bağlılığı hep farklı olmuştu. Babası İslam’ı kabul ettiğinde yaşı henüz küçük olan Esma (r.a.), Peygamber sevgisini ondan öğrenmişti. (Gazel, 2014: parag.3.)

Hz. Peygamber’in (s.a.v.) çağrısına ilk yanıt verenlerden Esma (r.a.) ve ailesi, büyük bir sorumluluk örneği sergileyerek her koşulda Allah’ın elçisinin (s.a.v.) yanında yer alıp İslam’a hizmet etme şerefine nail omuşlardır.

326
20
35
10
20
20
1201
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum