Sütçü İmam ve Şahin Bey hakkında birer araştırma

Sütçü İmam ve Şahin Bey hakkında birer araştırma
Sütçü İmam ve Şahin Bey hakkında birer araştırma yaparak edindiğiniz bilgiler hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sütçü İmam, Maraş’ta Fransız işgaline karşı Türk kadınlarının namusunu korumak için ilk kurşunu atan kahramanımızdır. Asıl adı İmam’dır. Maraş’ta hem imamlık hem de sütçülük yaptığı için Sütçü İmam olarak bilinir. Maraş, Fransızlar tarafından işgali edilmişken 30 Ekim 1919 Cuma günü sabah saatlerinde, hamamdan çıkan iki Türk hanımına saldıran Fransız askerlerini dükkanından gören Sütçü İmam, tabancası ile onları öldürdü. Sütçü İmam’ın bu girişimi Maraş direnişini başlatmıştır. Direniş aylarca devam eti ve Maraş Fransız işgalinden kurtuldu.

Şahin Bey, Antep’te 1890 yılında dünyaya gelen Şahin Bey’in asıl adı Mehmed Said’dir. Kurtuluş Savaşı’nda Antep’i kuşatan Fransızlara karşı girişilen direnişin sembol ismi Şahin Bey’dir. I. Dünya Savaşında Yemen’de savaşan Şahin Bey, Mondros Mütarekesi sonrasında Antep’e döndü ve Kilis’te askerlik şubesinde görevlendirildi. Antep Fransızlarca işgal edilince Kilis Kuvay-ı Milliye komutanlığına getirildi. Kilis-Antep Karayolu’nun savunulması sırasında 28 Mart 1920’de şehit oldu.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.