Tasdik ve inkâr bakımından insanlar

Tasdik ve inkâr bakımından insanlar
Tasdik ve inkar bakımından insanlar kaç kısımdır, inanç bakımından insanlar kaç kısma ayrılmaktadır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsanlar tasdik, inkâr ve amel bakımından şu kısımlara ayrılır:

Mümin: Yüce Allah’a (c.c.), Hz. Peygamber’e (s.a.v.) ve onun tebliğ ettiklerine kalpten inanıp kabul eden kişiye mümin denir.
Kâfir: İslam’ın temel esaslarından birini, birkaçını veya tamamını inkâr eden kişiye kâfir denir.

Münafık: Yüce Allah’ın (c.c.) birliğini, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) peygamberliğini ve onun Allah’tan (c.c.) getirdiklerini kabul ettiğini söyleyip Müslüman gibi yaşadığı hâlde kalpten, inanmayan kişiye münafık denir.
Müşrik: Allah’ın (c.c.) varlığını inkâr etmeyen ancak onunla birlikte başka tanrılar kabul eden kişidir.

Mürted: Önce müslüman iken sonradan, dininden dönen kimsedir. Mürtedlik bazan, kesin İslâmî hükümlerden birisini veya bazılarını inkâr etmekle de ortaya çıkabilir.

Âsî: Allah’ın emirlerini yerine getirmeyen, O’na isyan eden, günahkâr kimse demektir. Bu kelime Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın ve Rasûlü’nün emirlerine karşı gelen, günahkâr, serkeş kimseler anlamında kullanılmıştır.

Fâsık: Allah’ın emirlerine aykırı hareket eden, günahkâr, kötü huylu, kötülük yapmayı alışkanlık haline getirmiş olan kimse demektir. Bir fıkıh terimi olarak fâsık şöyle tarif edilir: Allah’a itâatı terk eden ve O’na isyana dalan, başka bir deyimle büyük günah işleyerek veya küçük günahta ısrar ederek doğru yoldan çıkan kimse fâsık diye nitelendirilir.

Fısk genel olarak üç grupta toplanabilir:

  1. Günahı çirkin kabul etmekle birlikte, bazan günah işlemek.
  2. Yapılan bir günahı ısrarla işlemek.
  3. Haram ve çirkin olduğunu inkâr ederek bir günah işlemek. Bu sonuncusu küfrü gerektirir ve kişinin dinle ilişiği kesilir. Meselâ; haramlığını inkâr ederek, başka bir deyimle helal sayarak içki içmek, zina etmek bu niteliktedir.

1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.