Veda Hutbesinden evrensel mesajlar

Veda Hutbesinden evrensel mesajlar
Veda Hutbesinden evrensel mesajlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hicretin 10. yılında Müslümanlık bütün Arabistan’a yayılmıştı. Peygamberimiz (s.a.v.) 632 yılında Hac ibadetini yapmak için Mekke’ye gideceğini ilan etti. Peygamberimizle (s.a.v.) beraber haccedebilmek için Medine’de toplananların sayısı 100 bine ulaştı. Yolda katılan ve doğrudan Mekke’ye gidenlerle beraber 124 bin Müslüman Peygamberimizin (s.a.v.) Veda Haccı’na katılmıştır.

Veda Hutbesinden evrensel mesajlar

  • Can, mal ve namus güvenliği esastır.
  • Kadınların ve erkeklerin birbirlerine karşı hak ve sorumlulukları vardır.
  • Emanete ihanet edilmemelidir.
  • Kan davaları ve faiz kesinlikle yasaktır.
  • Müslümanlar kardeştir.
  • Hiç kimseye zulmedilemez ve hiç kimsenin malı haksız yere yenemez

Veda, bir yerden ayrılan kimse ile geride kalanların birbirleriyle karşılıklı esenlik dilemeleridir. Peygamber (s.a.v.), Arafat’ta yaptığı hutbesinde dünya hayatından ayrılmasının yaklaştığına işaret ederek, ashabıyla vedalaştığı için, Medine’ye hicretten sonra yaptığı ilk ve son olan bu hacca, Veda Haccı, burada yaptığı konuşmaya da Veda Hutbesi denir. “Bugün kâfirler dininizden (onu yok etmekten) ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı seçtim. Kim şiddetli açlık durumunda zorda kalır, günaha meyletmeksizin (haram etlerden) yerse şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.” (Maide suresi, 3. ayet) Dini hükümlerin tamamlandığını bildiren bu ayette Veda Haccı esnasında indirilmiştir.

1337
816
733
179
160
83
537
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum