Vefa kelimesinin anlamını ögreniniz ve bir cümlede kullanınız

Vefa kelimesinin anlamını ögreniniz ve bir cümlede kullanınız
Vefa kelimesinin anlamını ögreniniz ve bir cümlede kullanınız, vefa ne demek, TDK'ya göre vefa kelime anlamı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Vefa: Sözlükte sevgi, sevgiyi sürdürme, sevgi bağlılığı, dostluğu sürdürme dostluk bağlılığı anlamına gelir. Dinî terim olarak ahid kelimesiyle eş anlamlıdır. Anlaşma, söz verme, yemin anlamındaki Ahid de çeşitli ilimlerde farklı anlamlarda kullanılmıştır.

Vefa, yaşanmışlıklara saygı duymak ve birçok şey paylaştığın insanları hatırlamak demektir. Geçmişini ve eski arkadaşlıklarını çok çabuk unutan kişiler ise ''vefasız'' olarak nitelendirilir.
Sözlerinde duran ve geçmişini unutmayan insanlar içinse ''vefalı'' ya da ''vefakar'' kelimeleri kullanılır.

TDK'ya göre vefa kelime anlamı nedir

Dostluk ve arkadaşlık ilişkilerinde süreklilik sağlamak, arkadaşlığın kıymetini bilmek. Sözünde durmak, vadettiklerini yerine getirmek, sözüne sadık kalmak.

Örnek cümleler:

  • Çocukluk arkadaşlarımın çoğu vefasız çıktı ve beni bir kez bile aramadılar.
  • Bu dünyada vefalı dostlarımın olduğunu bilmek beni mutlu ediyor.
  • Hikmet, vefalı bir insan olmadığını, sözlerini tutmayarak ispatlamış oldu.
  • Vefa ile ilgili sayısız cümle kurulabilmektedir. Vefa, vicdan, merhamet, sevgi ve saygı duygularının yeşerttiği tohumdur.
  • Vefalı dostum yıllar sonra geldi ve beni buldu.
  • Vefasız arkadaş sünger gibidir. Enerjini, merhametini çeker alır fakat güven vermez.
  • Dostumdan görmediğim vefayı beklemediğimden gördüm.
  • Vefa, kusursuzluk değildir. Kusurlarıyla sahiplenmektir.
  • Geçmişte kan bağı olmayan vefalı dostlar bu günün kardeşlerinden öteydi.

Vefa kelimesinin terim anlamı:

Tasavvufta vefa, sözlük anlamında değil terim anlamında kullanılır. Kulun, Kalu-Bela'da Allah'a verdiği sözü tutmasına vefa denir. Tasavvuf inanışına göre Allah ''Elesti Bi Rabbiküm'' (Ben sizin Rabbiniz değil miyim) diye sormuş ve tüm ruhlar da ''Evet'' cevabını vermiştir.

İnsan, dünyada olduğu süre boyunca Rabbini zikrederek ve ibadet ederek hatırlamalıdır. Bir gün dönüşün mutlaka O'na olacağını bilmelidir. Bunu bilmeye de ''vefa göstermek'' denir.

1
1
1
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.