Yahudilikte Semboller ve Kutsal Mekânlar

Yahudilikte Semboller ve Kutsal Mekânlar
Yahudilikte Semboller ve Kutsal Mekânlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yahudiler tarafından kutsal kabul edilen bazı semboller vardır. Bunlardan en çok bilineni Yedi Kollu Şamdan (Menora) ve iki üçgenden meydana gelmiş, altı köşeli yıldız olan Kral David (Hz. Davud) mührüdür. Günümüzde İsrail Devleti’nin bayrağında bu altı köşeli yıldız yer almaktadır.

Yahudilikte bazı kutsal mekânlar vardır. Buraları ziyaret etmek Yahudiler için büyük önem taşır. Bunlardan başlıcaları Sinagog (Havra), Süleyman Mabedi, Ağlama Duvarı ve Zeytin (Sion) Dağı’dır. Sinagog: Yahudilerin Kudüs’teki mabedin yıkılmasından sonra ritüel için kullandıkları mekânlara denir. Türkiye’de bu yerlere havra da denir. Sinagoglarda mutlaka aron-hakodeş (kutsal dolap), ner-hatamid (devamlı yanan ışık) ve teva (kürsü) bulunur. Aron-hakodeş, içinde el yazması Tevrat tomarlarının bulunduğu bir dolaptır. Bir bakıma sinagogdaki mihrabı oluşturur. Ner-hatamid, aron-hakodeşin üst tarafında bulunan ve devamlı yanan bir ışıktır. Teva ise aron-hakodeşin tam önünde yer alan bir kürsüdür. İbadet esnasında Tevrat tomarı bu kürsüde okunur.

Sinagoglar kutsal mekânlardır ve içinde resim veya heykel bulunmaz çünkü bunların bulunduğu yerde ibadet yasaktır. Sinagoglara uygun kıyafetle ve baş örtülü olarak girilir. Başı açık olarak girmek, Tanrı’ya saygısızlık kabul edilir.
Süleyman Mabedi : İnşasına ilk defa Hz. Süleyman tarafından başlanmış ve yedi yıl altı ayda (yaklaşık MÖ 967) tamamlanmıştır. Babilliler’in Kudüs’ü işgali sırasında yağmalanan ve yakılan mabed yeniden yapılmıştır. Milattan sonra 70 yılında Kudüs’ün Romalılar tarafından kuşatılması sırasında tekrar yakılıp yıkılmıştır.
Ağlama Duvarı: Süleyman Mabedi’nin çevresini kuşatan duvarın bir kısmıdır. MS 1. yüzyıldan itibaren Yahudilerin bu duvara karşı saygı duydukları ve önünde ibadet ettikleri bilinmektedir. Yahudiler bu duvarı Süleyman Mabedi’nden bir kalıntı kabul ettikleri için kutsal bir mekân sayarlar. Yahudiler, bu duvarın önünde Mabed’in durumu için ağıt yakarlar ve en kısa zamanda yeniden inşa edilmesi için Tanrı’ya dua ederler.
Zeytin (Sion) Dağı: Kudüs’te bulunan Yahudiler ve Hıristiyanlar tarafından ve sık ziyaret edilen kutsal bir mekândır. Yahudi inancına göre kıyamet gününde cennete ilk girecek kişiler Zeytin Dağı’na defnedilenlerdir.

2
2
3
0
2
0
59
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.