Yunus Emre'nin ilim ilim bilmektir şiirinde ilim sahibi olmayı nasıl anlatıyor

Yunus Emre'nin ilim ilim bilmektir şiirinde ilim sahibi olmayı nasıl anlatıyor
Yunus Emre'nin ilim ilim bilmektir şiirinde ilim sahibi olmayı nasıl anlatıyor bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İlim İlim Bilmektir

İlim ilim bilmektir,
İlim kendin bilmektir.
Sen kendini bilmezsin,
Bu nice okumaktır.

Okudum bildim deme,
Çok taat kıldım deme.
Eğer Hakk’ı bilmezsen,
Bu kuru laf demektir.

Okumaktan mana ne?
Kişi Hakk’ı bilmektir.
Çün okudun bilmezsin,
Ha bir kuru emektir.

Yunus Emre der hoca,
Gerekse var bin hacca,
Hepisinden iyice,
Bir gönüle girmektir.

Yunus Emre yukarıdaki şiirinde ilim sahibi olmayı nasıl anlatıyor?

İlim insanın kendisidir düşünceleridir. İnsan ne kadar bilgili olursa olsun bir hata payı muhakkak bırakması gerektiğini belirtmiştir. İnsanın kendisini geliştirmesi ve tanımanın öneminden bahsetmiştir.

İlim; fen, feyiz, maarif, bilim gibi manaları bulunan çok anlamlı bir kelimedir, ilim; bir şeyi bilmek demektir.
insan, yaratılış itibarıyla bilmeye, kendisine gizli görünenleri öğrenmeye, meraklı bir yapıya sahiptir. Daima arayış ve araştırma ihtiyacı içindedir. Bu özellik doğuştan başlar. Belirli bir bilgi birikimine sahip olan insanın, bu kadar bilgi bana yeter dediği, âdetten değildir. Yaşanan yıllarla/zamanla ilgisi yoktur bilginin. Bu yüzden okumanın/öğrenmenin yaşı yoktur denmiştir.

İlim, sonsuz bir okyanustur. Her insan, bu ummandan kapasitesi kadar faydalanabilir ya da bu ummana damlalar bırakabilir.

Yunus Emre, bilge şairlerimizden biridir. Az sözle çok manalar ifade etmesini bilen hakiki bir söz ustasıdır. O, sadece bir şair değil; aynı zamanda gösterişsiz bir mürşittir. Yukarıya aldığımız beyitte ilim öğrenmenin de bir gayesi olduğuna dikkat çeker Yunus... Hedefsiz bir öğrenmenin kuru bir emek olduğunu da o söyler.

31
113
190
42
34
3
178
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.