Kimlere zekat verilmez

Kimlere zekat verilmez
Zekât kimlere verilmez bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sözlükte artma, çoğalma, temizlik, bereket, iyi hâl ve övgü anlamlarına gelen zekât, dinî bir terim olarak, belirli bir malın bir kısmının Allah rızası için dinen zekât alabilecek durumdaki muayyen kişilere verilmesi demektir.

Zekât kimlere verilmez?

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara zekât ve fitre verilmez:

  • Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
  • Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
  • Eşine,
  • Müslüman olmayanlara,
  • Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
  • Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Karı ile koca birbirlerine zekat verebilir mi?

Zengin bir koca fakir olan hanımına zekat veremez. Çünkü kadinin geçimi zaten kocasının üzerinedir. İmam-ı azam'a göre bir kadın da fakir olan kocasına zekat veremez. İmam Ebu Yusuf, İmam Muhammed, İmam Şafii ve İmam Malik'e göre ise, zengin bir kadın fakir olan kocasına zekat verebilir. Kayınpeder ve kayınvalide fakir olan damadına zekat verebilecegi gibi, zengin olan damat da fakir olan kayınpederine ve kayınvalidesine zekat verebilir.

Amcaya, kardeşe, dayıya, hala ve teyzeye zekat verilebilir mi?

Fakir olan amca, kardeş, dayı, hala ve teyzeye zekat verilebilir. Hatta bu daha efdaldir. Bir hadis-i şerifte "Fakirlere verilen sadaka bir sadakadır, akrabaya verilen sadaka iki sadakadır. Biri sadaka, diğeri akrabaya iyilik " buyurularak bunun önemine dikkat çekilmistir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.