Dr. Abdulrezzak ÇİL

Dr. Abdulrezzak ÇİL

YGS günü ne yapılmalı?

YGS günü ne yapılmalı?

Sınav gecesi ve sabahı neler yapılmalı?
            Doktorunuzun verdiği ve kullanmak zorunda olduğunuz ilâçların dışında kafanıza göre ilâç kullanmamalısınız. Gece iyi uyumalısınız. 22.30–23.00 civarında yatağın yolunu tutmalısınız.  Midenizi bozabilecek, ağır gelebilecek yemekler yememelisiniz. Sınavda glikoza çok ihtiyacınız olacak. Çünkü beynin gıdası oksijen, su ve glikozdur. Öyleyse mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Evden çıkarken veya sınav salonuna girmeden önce tuvalet ihtiyacınız gibi temel ihtiyaçlarınızı mutlaka gidermelisiniz.

            Sınav günü nasıl kıyafetler tercih edilmeli?


            Rahat edebileceğiniz kıyafetler giymeli; sıkan, terleten, kaşındıran kıyafetler giymemelisiniz. Ayakkabılarınız da rahat olmalıdır. Giyinmede hava durumuna dikkat etmelisiniz.
            Sınavda dikkat edilecek genel hususlar nelerdir?
            Sınav sorularını çözmeye alıştığınız tarzda başlamalısınız. Daha önce deneme sınavlarında denemediğiniz bir tarzı sınavda asla uygulamamalısınız. Soruları çözmeye en iyi bildiğiniz dersten başlayabilirsiniz. Sınavda zamana karşı yarıştığınızı aklınızdan çıkarmamalısınız. Çözemediğiniz soruların yanına soru işareti (?) koyarak bu soruları geçmelisiniz. Zaman kalırsa bu sorulara tekrar dönebilirsiniz. Kesinlikle çözemeyeceğinize inandığınız soruların yanına da eksi işareti (-) koyabilirsiniz. Zaman kalırsa bu sorularla vakit harcamak yerine başında soru işareti olan sorularla uğraşırsınız.
            Soru köklerindeki verilerin tümünü okumalısınız. Parantez içindeki ifadelere dikkat etmelisiniz. Altı çizili ve olumsuz ifadelere (çıkarılamaz, söylenemez, değildir, yoktur vb.) dikkat etmelisiniz. Soruların hepsini okumalısınız. Bir testteki zor soru da kolay soru da aynı puandır. Size zor gelen soruda zaman harcamamalısınız. Seçeneklerin de hepsini okumalısınız. Sözel sorular da dâhil olmak üzere bütün soruları kalem kullanarak çözmelisiniz. Soru çözerken aklınıza gelen fikirleri birer kelimeyle de olsa hemen not etmelisiniz. Bu fikirler soruyu çözmenize yardımcı olacaktır. İşlemlerinizi düzgün yazarak yapmalısınız, sağlama yapmalısınız. Bu davranış, dikkatsizliği önleyecektir. Bulduğunuz, doğruluğundan emin olduğunuz cevapları cevap kâğıdına düzgün ve doğru şekilde işaretlemelisiniz. Kaydırma yapmamak için, soru numarasına ve cevap seçeneğine işaretleme sırasında azami dikkat etmelisiniz. Özellikle sözel içerikli sorulara verdiğiniz ilk cevap çok önemlidir. İlk cevabınızı yanlış olduğundan kesin olarak emin değilseniz değiştirmemelisiniz.
Sınavdan erken çıkmak marifet değildir, sınav süresini sonuna kadar ve en iyi şekilde değerlendirmelisiniz. Vakit kalırsa cevaplarınızı gözden geçirmelisiniz, yapamadığınız sorulara bakmalısınız.

            Sınav anında ki kaygıyı azaltmak için neler tavsiye edersiniz?
            Kaygınızı Yenerseniz Başarılı Olabilirsiniz
            1- Olumlu düşünceler üretin: Kaygı ölçülü olduğu takdirde, gizli güç kaynaklarımızı ortaya çıkarır. Kişi tam tersi kaygıyı yanlış değerlendirir de “bu heyecanla başaramazsam, sınav kaygısından cevapları unutursam, ya kontrolümü kaybeder sınavdan çıkmak zorunda kalırsam” gibi olumsuz düşünceler üretirse paniğe kapılır. Bu da dikkat dağılmasına yol açar ve başarıyı düşürür. Yapabildiklerinizi görün. Olumlu düşünmek kaygıyı düşürür, kişinin motivasyonu ve başarısı yükselir
            2- Şimdiyi düşünün: Zihinsel rahatlık ve bedensel huzur başarınızı artıracak. Sınavda kaybetmek de kazanmak kadar normaldir ve çalışan için hep başka alternatifler vardır. Geçmişte yapamadıklarınızı ve gelecekte olabilecekleri (kazanmazsanız anne babanızın üzülmesi vb…) düşünmek yerine içinde bulunduğunuz süreçlere odaklanın. İyi bildiğiniz konuları hızlı bir şekilde gözden geçirin, ne kadar çok konuyu öğrenmiş olduğunuzu görün. Hızlı bir tarama az çalıştığınız konuları da hatırlamanızı kolaylaştırır. Unuttuğunuz formüller varsa bunları tespit edip tekrar yapın. Sınav esnasında çok güzel sürprizlerle karşılaşacağınızı düşünün.
            3- Nefes egzersizi yapın, Su için, Glikoz içeren gıdalar yiyin: Sınav anında beynimiz yüksek oranda glikoz ve oksijene ihtiyaç duyar. Bu glikozun yakılıp enerjiye dönüşebilmesi içinde yeteri kadar su (su içmeyi abartmamak gerekir aksi takdirde tuvalet ihtiyacınız olması gereken zamandan önce olacaktır) ve oksijene de ihtiyaç vardır. Sınav esnasında yapacağınız nefes alma egzersizi ile üzerinizdeki kaygıyı belli oranda atabilirsiniz. Düzenli bir nefes egzersiz için yavaş yavaş (mümkünse burnunuzla) nefes alın. Sırayla önce göğsünüzün alt kısmını, sonra orta ve üst kısmını aldığınız nefesle doldurun. Daha önceden konsantre olmakta zorlanmadığınız bir anı aklınıza getirin. Kendinizin yine böyle bir anda olduğunuzu düşünerek nefesinizi 1-2 saniye tutun. Sonra rahat, sakin bir şekilde nefesinizi verin.
            Sınav zamanında ailelere düşen görevler nelerdir?
            Neşeli olmalı, güzel şeylerden bahsederek çocuğunuzun moralini yüksek tutmalı, sınavla ilgili yorum yapmamalı, kazanmasından veya kazanamamasından hiç bahsetmeli, deneme sınavına gidiyormuş gibi davranmalısınız. Unutmamalısınız ki bazen kazanamama endişesinin yanında, ailenin çocuktan sınavı kazanmasını beklemesi de kaygıya yol açabilir. Hoşgörü sınırlarınızı genişletmeli ve çocuğunuza karşı özellikle son günlerde ve sınav gününde anlayışlı olmalısınız. Sınavın bir ölüm kalım meselesi olmadığını söz ve davranışlarınızla çocuğunuza hissettirmelisiniz. Baskı olarak algılanabilecek söz davranışlardan uzak durmalı “Senin kazanacağından eminiz, bizi mahcup etmeyeceğini biliyoruz.” türünden sözler masumca görünse de sınav baskısı kaygısı oluşturabileceğini unutmamalısınız.
            Çocuğunuzla birlikte neşeli ve hoş vakitler geçirmelisiniz. Onu sevmenizin sınav başarısıyla ilgili olmadığını, onu evladınız olduğu için sevdiğinizi ona davranışlarınızla, sözlerinizle hissettirmelisiniz. Daha önceden sınavın yapılacağı binayı ve
sınav salonunu görmesini sağlamalısınız. Sınavda gerekli olan belgeleri, diğer eşyalarını hazırlayıp hazırlamadığına bakmalı bu konuda çocuğa yardımcı olmalısınız. Çocuğunuzun sınav günü giyeceği kıyafeti, kıyafet seçimini ona bırakmak şartıyla önceden hazırlamalısınız. Sınav sabahı vaktinde uyandırmalı, isterse duş almasını, mutlaka kahvaltı yapmasını sağlamalısınız. Sınav binasına ulaşmasını sağlamalı, bunun için özellikle trafiğin durumunu, hava durumunu göz önüne almalısınız.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Dr. Abdulrezzak ÇİL Arşivi